пʼятницю, 10 липня 2015 р.

Води слонам!

"Води слонам!" - це роман американської письменниці Сари Груен, присвячений історії американських цирків-шапіто першої половини 30-х років. Це красива сумна історія, сповнена химерних персонажів і фантастичних циркових легенд, видовищних вистав і важких закулісних буднів, відчайдушного кохання і щирої дружби. За мотивами роману "Води слонам!" у 2011 році був знятий однойменний фільм з Робертом Патінсоном та Різ Уізерспун в головних ролях. Але про нього дещо пізніше.

Головний герой - студент-ветеринар Якуб Янковскі - через трагічний збіг обставин потрапляє в пересувний цирк-шапіто "Братів Бензіні - найкращий цирк у світі". Цирк подорожує залізницею, везучи з міста у місто свій чудернацький крам - артистів та дармових робітників, коней, левів та жирафа, а ще чимало контрабандного алкоголю (в державі як-не-як "сухий" закон). Бракує цьому цирку лише хорошого ветеринара. Ну і ще слона. Саме з появи цих двох в цирку Братів Бензіні і починається найцікавіша сторінка його історії.

Порівняно з книгою фільм суттєво програє. Він надзвичайно красивий і видовищний, актори підібрані доволі вдало, особливо дресирувальник Август (Крістоф Вальц), але занадто динамічний. Окремі сюжетні лінії дещо видозмінено, багато насправді цікавих моментів вилучено. Можливо це пов'язано з лімітом допустимої тривалості стрічки, а може й зі своєрідним режисерським баченням образів героїв. Їхні історії дещо відкореговані, характери трохи змінено. Не завжди достатньо вдало. Але, тим не менш, фільм варто переглянути. Хоча б для того, аби уявити собі, яким був американський цирк в часи Великої Депресії.

Книгу "Води слонам!" щиро раджу до прочитання усім, хто любить гарно продумані історії з цікавим сюжетом, яскравими героями, несподіваним розвитком подій, і навіть тим, хто анітрохи не цікавиться загадковим світом цирку. Перш за все це історія справжньої дружби. І не тільки між людьми...

Немає коментарів:

Дописати коментар